Azi au avut loc funeraliile.  Cu parare de rau, echipa FPDL, prietenii si colaboratorii anunta pierderea colegei si prietenei, NICOLE RATA, in urma unei lungi si crude suferinte.

Nicole Rata, expert recunoscut in administratie publica, architect si urbanist ca pregatire universitara, a avut mai mult de 15 ani experienta in designul si conducerea programelor FPDL, nationale si internationale, de formare a trainerilor/facilitatorilor si in elaborarea de manuale de training de inalta calitate.

A lucrat atat in Romania, cat si in multe din tarile Europei centrale, de est si sud-est, in Africa de est si vest, in Asia centrala si de sud. A fost directorul adjunct al FPDL de la infiintarea sa si a avut o contributie esentiala in dezvoltarea si crearea unei organizatii cu un inalt nivel de profesionalism si integritate.

A promovat activ dezvoltarea locala prin procese de planificare participativa si a educat generatii de studenti ai Universitatii de arhitectura si urbanism din Bucuresti, ca profesor asociat, in acest domeniu.

A fost implicata in promovarea si diseminarea metodologiei inovatoare si strategice de tratare si prevenire a coruptiei in administratia publica locala.

A fost devotata trup si suflet atat profesiei, cat si celor din jurul ei, avand o putere de munca impresionanta si coplesitoare, avand o contributie recunoscuta si substantiala la dezvoltarea sectorului ONG din Romania, la consolidarea noilor profesii de formator si facilitator, mediator si consultant pentru dezvoltarea organizatiilor, inspirandu-i pe toti cei cu care a colaborat.

“Nicole, te-am iubit, te iubim si te vom iubi mereu. Nu te vom uita niciodata. Iti vom simti lipsa nespus de mult! Dumnezeu sa te odihneasca in pace!”


3 comentarii la “A Trecut la Cele Vesnice Nicoleta Rata, una din cele mai inspirate si mai creative persoane intre specialistii in Dezvoltarea Comunitara din Romania”
 1. Nicolae (Nae) M. Constantinescu a spus:

  A disparut dintre noi un om deosebit pe care nu am avut ocazia sa-l cunosc cat am vrut, in ciuda prieteniei stranse intre mamele noastre. Viata si deciziile mele ne-au separat pe meridiane diferite. Dar amintirile din copilarie si de mai tarziu raman vii. Pacat ca nu avem si nu pretuim si apreciem suficient oamenii si specialistii ca ea. Multi pleaca sau disperea. Putini isi pastreaza idealurile si pot fi eficienti. Sperand si luptand sa-i onoram si sa-i continuam memoria, activitatea, profesionalismul, hai sa incercam sa finantam o bursa, o fundatie, un program in si cu numele ei, si sa nu uitam nici familia si prietenii care au nevoie de ajutorul, simpatia si intelegerea noastra. Dumnezeu sa o odihneasca!

 2. mihailbrinzea a spus:

  Nicolae,
  Iti multumesc din suflet pentru gandurile si cuvintele evocatoare.

  Eu, desi in Bucuresti in ziua funeraliilor ei, n-am putut participa. N-a fost posibil sa anulez o serie de examene cu peste 100 de participanti la care eram Presedinte de Comisie … si marturisesc ca am ramas cu un gol in suflet ca nu am fost alaturi de toti cei care am apreciat-o pe Nicole pe ultimul ei drum pamantesc.

  Cu siguranta toti cei care am cunoscut-o pe Nicole ii vor onora memoria.

  Noi, toti cei care am participat macar la unul din programele conduse de ea, nu vom uita niciodata cat de inspirata si creativa era, ce am deprins si ce ne-a transmis din experienta ei.

  In ce priveste finantarea unei fundatii (cum bine spui) fundatia ei era Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locala. Nu e nevoie sa infiintam alta. Trebuie doar sa o sustinem,dupa putinta, pe cea infiintata de ea.

  Si eu m-am gandit la o bursa sau la un premiu anual care sa ii poarte numele. Si cred cu tarie ca toti cei care am cunoscut-o vom contribui.

  Da, Societatea Civila din Romania are nevoie de un „Premiu Nicoleta Rata” si de o Bursa care sa onoreze realizarile stradaniilor si devotamentului ei.

 3. caldaruse ion a spus:

  condoleantele noastre pentru familia indurerata

Comentariul tau