Este oficial … incepand de ieri: 10 FB = 1 Dollar SUA

Daca Poundul Brixton era moneda unei comunitati geografice mici care se saturase sa ia pe seama ei cheltuielile pe care le facusera altii, ori sa plateasca ceea ce indeobste in economie se cheama „datorii odioase„… (am scris despre acest subiect anul trecut aici) … iata ca acum o comunitate virtuala, FB,  isi conturaza propria moneda de schimb la initiativa celui care a si gandit sitemul Facebook (FB).

Facebook este a doua comunitate vitruala care lanseaza propria moneda dupa comunitatea virtuala Second Life, care are moneda proprie (Linden $) inca din 2005 (in 2006 Second Life deja raporta un GDP de 64 Milioane USD).

Dollarul Linden a fost destul de stabil intre 2008-2011, cu o valoare aproximativa medie de 260 Linden Dollar / 1 USD. $L ramane convertibil cu cateva din cele mai importante valute mondiale, desi Institutul Ludwig von Mises a facut un studiu in care critica sever Second Life ca Linden Labs face asemena guvernelor care tiparesc bani din nimic, adica fara suport in economia reala.

Cu toate acestea fenomenele Linden $ si FB $, fiindca se intampla, devin din ce in ce mai interesante din punct de vedere economic si financiar.

Noua valuta (mondea FB), pluseaza pe afacerea Zuckerberg, care de altfel este estimata acum in jurul a 50 de miliarde de Dollari.

In plus, daca punem problema rezistentei in piata a noului instrument de schimb (vanzare – cumparare) faptul ca Facebook are 700 de milioane de utilizatori din intreaga lume, e deja o garantie de … ceea ce indeobste numim  … GLOBAL MARKET.

Spre comparatie, aveti aici primele zece tari ale lumii clasificate dupa numarul de „utilizatori” … adica cetateni: China – 1,341,335,000;  India – 1,224,614,000;  United States – 310,384,000; Indonesia – 239,781,000;  Brazil – 194,946,000;  Pakistan – 173,593,000;  Nigeria – 158,423,000;  Bangladesh – 148,692,000 Russia – 142,958,000;  Japan – 126,536,000

E clar? Comunitatea Facebook cu 700,000,000 e deja pe locul trei cu o „populatie” de 2.25 ori mai mare decat ce a SUA … asadar in materie de Marketing si Politica Financiara chiar nu poate fi neglijata.

Nu este, asadar, de mirare ca majoritatea bancilor acorda mai multa atentie miscarilor lui Zuckerberg si tendintelor Facebook decat Rusiei si Japoniei … iar faptul ca in 2012 FB va fi listata la bursa … a pus pe roate multe echipe, scheme de analiza financiara si grupuri de decizie globala.

Exista deja un semnal foarte puternic de acceptare a monedei Facebook (FB): dezvoltatorii de jocuri au acceptat in majoritate (vorbim de marii actori in materie) trecerea la moneda FB. Iar daca ne uitam putin la cifre si vedem ca in 2010 cifra de afaceri in domeniul jocurilor a fost de 100 de miliarde USD (afacerile fiind in crestere) … va trebui sa luam in serios viitorul noului „instrument” de schimb, sau de ce nu al noii monede FB.

 Asadar, economia reala mi-a dat inca odata dreptate in ce priveste resetarea finantei mondiale … mai repede decat credeam. Daca initiativa din Brixton, Marea Britanie, din Septembrie 2009 – prezentata de BBC in articolul  No Money? Than make your own, – a prins in economia reala si se si extinde iata ca … modelul functioneaza si in Comunitatile Virtuale care vor sa devina independente de speculatiile pe care le fac diferite entitati si institutii financiare, private sau publice, federale sau statale, … Comunitati Virtuale care intr-o maniera eleganta vor sa isi creeze un sistem de schimburi ne-dependent de „datoriile odioase” pe care le fac unele guverne vremelnice ale statelor in care ele traiesc.

Eu nu sunt chiar asa de optimist sa cred ca putem cumpara si lapte si paine cu moneda FB, cum  deja afirma alti autori si analisti. Este inca departe acest moment. Totusi, aparitia instrumentului de plata FB este un mare pas spre constientizarea autoritatilor financiar-bancare si fiscale, din toate tarile lumii,  ca jocul s-a sfarsit. Sau cum ar zice un american simplu: Play it yourself. I am not part of it anymore! 

Este posibil ca Economia Facabook si Second Life sa genereze un asa de intens fenomen incat un viitor premiu Nobel pentru Economie sa fie dat  chiar pe studii in legatura cu acest subiect.

Indiferent de situatie fenomenul FB este si despre RESETAREA PUTERII FINANCIARE si despre faptul ca inclusiv Comunitatile Virtuale refuza sa mai depinda de monede supuse datoriilor „suverane„.

Va invit sa urmarim impreuna fenomenul.

Cert este ca fenomenul este o reactie la jocurile monetare si financiare ale actorilor in domeniu (in special in SUA), la instabilitatea monetara, la zvonurile sau certitudinile ca Rezerva Federala e goala de mult … ca Dominique Strauss Khan a fost arestat chiar pentru motivul ca are certitudinea ca aurul FR e prin alte parti dar nu in Trezorerie.

Asa s-a declansat ceea ce putem numi Revolutia Monetara Facebook.

Pe scurt, Zuckerberg isi raspandeste moneda FB$, iar utilizatorii Facebook se grabesc sa achizitioneze: 1 dolar SUA setul de 10 FB … adica sa isi puna la adapostul FB o parte din economiil actuale sau potentiale. Bogatii cumpara FB cu cardul de credit,  adica isi pun la adapostul FB … Dolarii pe care inca nu i-au castigat … !!! Saracii participa si ei cum pot … in schimbul FB$ dau tichete cadou de la magazinele alimentare … sunt si acestea  bine primite!

Telefoanele si instrumentele de plată PayPal de la eBay sunt deja incinse pe linina de achizitionare a … „bonurilor din trezoreria” Facebook.  Spun „bonuri de trezorerie FB fiindca in situatia de fata Facebook are un comportament de stat cu 700.000.000 de cetateni. A stabilit un instrument de plata, a anuntat o paritate si a iesit pe piata. E adevarat ca nu a anuntat nicio dobanda … insa … perspectiva stabilitatii ar putea acoperii toate temerile pietei care stie ca numai in ultimele 4 luni Federal Reserve a tiparit 5000 de miliarde de $ fara nicio acoperire in economia reala.  Spre deosebire de Federal Reserve, Facebook a facut o miscare mult mai inteligenta: a anuntat doar o paritate, 1 USD = 10 FB … adica a lansat un reper. Ramane sa vedem daca puterea de cumparare a FB va creste ori va scadea, daca in curand 10 FB vor fi 2 USD ori 50 de centi.

Mai exista un motiv pentru care spun ca Facebook incepe sa se comporte ca un stat si acesta este legat de FAPTUL ca utilizatorii nu mai sunt simpli chiriasi ai unei casete virtuale, pentru care oricum n-au platiti niciodata deschiderea unui cont … ci sunt participanti directi la economia, bunastarea de pe teritoriul Facebook sau de pe teritoriile cu care Facebook intra in relatie.

Cred ca nu este departe momentul in care Facebook o sa aiba contracte cu producatori de automobile, retele de Hoteluri si Spa, Universitati Private si Banci, unde cei care platesc in FB$ sa aiba disconturi serioase.


0 comentarii la “Moneda Privata in Comunitatea Virtuala. De la Brixton Pound la Facebook Dollar”
Comentariul tau