In sfarsit o reactie adecvata de la Parlamentarul EU Jorgo Chatzimarkakis, … un „raspuns” la articolul Lipsa de Reactie a unui Oficial European pe care l-am scris pe 19 Aprilie in contextul scandalului Botis.

Vine abia azi, 22 Iunie 2011, dar poate ca niciodata nu e prea tarziu. Reactia Domnului Jorgo Chatzimarkakis o gasiti aici.

Sustin in continuarea ca fiecare Domeniu Major de Interventie ar trebui sa aiba un Caiet de Sarcini si ca ar trebui sa se faca licitatie publica prin intermediul Jurnalului Oficial al Uniunii Europene si SEAP.

Iar la licitatia pentru pozitia de Administrator de Fonduri Europene sa nu participe niciun potential beneficiar … adica … autoritatile si institutiile statului sa se tina departe de orice forma de implicare in planificarea, gestionarea-administrarea ori alocarea de Fonduri Europene.

Cu privire la parerea ca doar experti straini ar trebui sa se ocupe de fondurile UE pentru Romania, totusi …, precum am spus in articolul din 19 Aprilie, sunt nenumarate organizatii ale Societatii Civile care au dovedit management de inalta preformanta si calitate in administrarea de fonduri si in Romania.

Asadar, adaug la opinia Domnului Jorgo Chatzimarkakis o nuanta importanta: exista si in Romania organizatii care pot gestiona fonduri in regim de management de excelenta si transparenta, iar acestea trebuie luate in considerare.


2 comentarii la “Jorgo Chatzimarkakis: Experti straini pentru administrarea fondurilor EU in Grecia, Bulgaria si Romania”
  1. Mihaila Raul a spus:

    1. Problema de accesare a fonddurilor europene nu cred ca sta in prezenta sau absenta expertilor straini. Pe PHARE au fost destui habarnisti din Spania, Italia, etc. Si eu cred ca sunt persoane in Romania apte sa conduca procesul. Problema e modul in care acestea pot accede in acele pozitii. Fiind pozitii extrem de importante, partidele nu lasa la voia intamplarii treaba asta. Astfel ca se pun in aceste pozitii oameni nepregatiti, dar vulnerabili pentru ca au fost pusi de partid.
    2. Exista conflicte de interese in cazuri flagrante: astfel OIR POS DRU din subordinea Ministerului Muncii finanteaza ANOFM, in subordinea aceluiasi minister. PODCA da bani la SGG si alte ministere, etc. Va rog sa verificati. Si asta nu ar fi nimic. Problema e ca aceste institutii blocheaza banii. Au primit prefinantarea, dar nu vin cu rapoarte pentru decontari deoarece nu are cine sa faca activitatea. Bugetarul este dezinteresat: nu poate fi platit pe proiect, are drept la numai 8 ore suplimentare pe saptamana,este marginalizat de sefi, fiecare om stie o mica bucatica din proiect pentru a nu avea viziunea de ansamblu ca sa vada unde se scurg banii, etc. Asa ca aceste proiecte (sau multe din ele)se desfasoara pe sustache. Prea multe persoane la masa bogatilor inseamna risc pentru sefi. Cunosc situatia.

  2. Paun Cristian a spus:

    De acord cu observatiile dl. Raul.

    Aş mai adăuga faptul că e iluzoriu să credem că un extraterestru este şi va rămâne imparţial atunci când este pus să administreze nişte bani publici care au marea problemă că sunt „publici” adică ai nimănui. Foarte mulţi instituţionalişti (mai ales din România) cad în greşeala că de vină e omul şi nu sistemul şi că dacă schimbăm omul sau găsim omul potrivit totul se rezolvă. Nu există aşa ceva… sistemul e de aşa natură încât şi cel mai sfânt extraterestru va lua partea cuiva (de cele mai multe ori va începe cu propria persoană).

Comentariul tau