Ieri am asistat, fara sa vreau si fara sa ma implic, la o discutie cu privire la ultimele decizii ale judecatoriilor care au hotarat ca taierea salariilor este ilegala. In sfarsit … comentarii cum ca … vezi Doamne … Justitia e totusi independenta de politic … etc. Si dintr-odata, o voce iese in relief cu oarecare vehementa: „Da’ ce se baga dom’le justitia in politica, pai nu trebuie ca puterile in stat sa fie separate, ca doar de asta am luptat sa fie democratie si puterile in stat sa fie separate. Justitia sa isi vada de treaba ei ca sta lumea prin procese cu anii, iar Guvernul sa isi faca treaba lui sa redreseze economia.” Pe moment nu m-am prins ce vrea sa zica, dar modul in care s-a pus problema mi-a ramas ca zona si subiect de reflectie, mai ales ca dupa ce a adus acest argument majoritatea celor de fata au inceput sa cam fie de acord ca nu e treaba Justitiei sa faca dreptate celor care se simt nedreptatiti de actiuni politice.

Ieri mi-a devenit clar faptul ca modul in care populatia in majoritatea ei percepe conceptele cu privire la separatia puterilor in stat este mai mult decat defectuoasa, iar asa stand lucrurile Romania mai are mult pana la a fi o societate democratica, va continua sa fie un sistem de / cu dictat politic [chiar daca va exista alternanta la putere], si va fi un stat de drept doar in masura in care politicieni din parlament vor genera 1. legile pe care si ei vor sa le respecte; 2. guvernari care vor sa le accepte legile facute.

In logica cetateanului despre care v-am povestit mai sus una e legea alta e politica, iar justitia sa nu se bage ca are treaba ei separat. In fond Legea Educatie chiar dupa ce a fost promulgata si sustinuta inclusiv cu greva foamei nu are nicio sansa sa fie pusa in aplicare … precum nici recentele hotarari nu au … dupa cum n-au avut nicio alta sansa multele hotarari CEDO cu exceptia constituirii unei „bucle”, sau mai bine zis „fente” de justitie prin constituirea Fondului Proprietatea. N-ar fi imposibil sa se constituie si Fondul Salariu … oamenii sa primeasca actiuni [hartii cu valoare nominala] … si apoi sa astepte precum cei de la Proprietatea sa fie si ei listati la Bursa. Ma opresc aici ca n-as vrea sa se intample asa.


0 comentarii la “Perceptia Populatiei cu Privire la Separarea Puterilor in Stat”
Comentariul tau