Azi Presedintele Basescu s-a intalnit cu Consiliul Investitorilor Straini. Si a spus: „Unul din lucrurile de mare ajutor pe care asociatia dumneavoastra ati putea-o face este sa explice economia”, a spus seful statului. Dincolo de expresia „ati putea-o face”, de care nu ne legam … ca deh, asa vorbeste omul … ramane noul rol pe care T. Basescu il atribuie Investitorilor fara sa stie un lucru de baza: 1. Economia romaneasca (mai buna sau mai proasta, in declin ori in crestere) exista indiferent daca se face sau nu investitie straina; 2. Investitorul strain nu are si nu isi asuma rolul de a explica economia romanesca; el este aici sa decida daca investeste sau nu, pe baza unei analize clare, pe care o face cu mijloace si metode specifice. Nu este aici nicidecum ca analist care se exprima prin media; dimpotriva, tine pentru el informatia si rezultatele analizei la care a ajuns … si daca o da mai departe o da pe bani grei, pe care investitorii romani chiar nu prea au de unde sa ii ia.

In al doilea rand T. Basescu ar trebui sa stie … macar de la consilieri … ca economia este un proces … de foarte lunga durata … pe cand investitia este o activitate, adesea punctuala, care, da, este parte din procesul economic, dar nu se explica ci doar se argumenteaza. Poate fi supusa analizei, insa numai dupa o perioada suficient de adecvata mecanismelor economice de masurare a impactului.

Asteptarea Domnului Presedinte T. Basescu pare a fi o chemare la restaurarea confuziei: Investitorul sa faca analize economice si sa le si explice in mass- media … adica sa se lase de treaba cu invetitul si eventual sa dea „moka” apa la moara „altora” dupa ce au luat apa de la moara analistilor.

O scurta precizare: exista si investitori straini in procese de analiza, insa mass-media din Romania nu are suficient cheag ca sa le plateasca.


1 comentariu la “Consiliul Investitorilor Straini intre Investitii si Asteptarile Oficialilor Romani”
  1. Alexandra a spus:

    Misiunea Consiliului Investitorilor Străini este de a facilita dialogul între factorii de decizie relevanţi şi investitori pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri din România.
    Cata vreme guvernele Romaniei, indiferent de coloratura politica, vor actiona in relatia cu investitorii de pe o pozitie de forta, nu vom reusi sa avem un mediu de afaceri cat de cat sanatos.
    In lipsa unor politici fiscale coerente si predictibile, relatia cu investitorii straini va fi una de „care pe care”, din care perdantul nu poate fi decat tara noastra prin relocarea investitiilot in tari mai ieftine si care au inteles bine ca investitorul strain este ca o pasare migratoare care cauta tari unde ii este cald si bine. Si pe care nu va ezita sa le paraseasca daca vine crivatul.

Comentariul tau