Pe 28 Ianuarie 2010, scriam ca la Chisinau aproape 1000 de confrati Moldoveni au scandat destinul personal si politic al Domunului Presedinte Traian Basescu: „Basescu – Unire”.

Tot la 28 Ianuarie 2010 Presedintele Basescu a declarat: „Eu nu o să semnez ce a semnat Hitler şi Stalin, niciodată! Niciodată nu voi confirma aşezarea frontierei pe Prut … ”

Vezi articolul aici.

Domnul Presedinte s-a tinut de cuvant. Nu a semnat el. Au semnat Theodor Baconschi si Vlad Filat. Ramane de vazut daca se va tine de cuvant pana la capat si daca va confirma vreodata asezarea frontierei pe Prut.

Prin Aprilie 2007 marii politicieni rusi si moldoveni,chiar presa de la Chisinau sustineau ca „soluţionarea problemei transnistrene depinde de statutul de neutralitate al Republicii Moldova”. Iata ca trei ani mai tarziu Moscova joaca la Bucuresti solutia transnistreana pe cartea Schengen si castiga. Dupa introducerea neutralitatii in Constitutia Republicii Moldova, incheierea Tratatului cu Romania este pasul inainte: pentru Romania un pas spre Schengen, pentru Republica Moldova un pas spre rezolvarea chestiunii Transnistria.

In orizontul de asteptare mediu, in mod firesc ar trebui ca neutralitatea Republicii Moldova sa beneficieze de un plan de finantare international asa cum s-a intamplat totdeauna cu tarile care si-au declarat neutralitatea. Ramane de vazut daca semnarea Tratatului de Frontiera cu Romania o sa aiba si acest efect. Daca nu, este suficient de clar ca economia Republicii Moldova va fi usor, usor acaparata de economia Transnistreana, de investitiile straine, si neutralitatea politica va fi doar un element Constitutional important, fara efecte economice si sociale in planul vietii de zi cu zi a cetateanului Moldovean.

Oricum, un plan de finantare pentru intarirea neutralitatii Republicii Moldova are fi un mare balon de oxigen pentru Societatea Civila si mediul economic din zona.


0 comentarii la “Romania – Republica Moldova, Tratatul de Frontiera si Viitorul Economic al Regiunii”
Comentariul tau