Intai vorba lui Birlic: „o mica observatie” : Theodor Stolojan a parasit prezidiul Parlamentului desi procedura de asumare continua.

Apoi: Romania recunoaste prin lege 19 Limbi Minoritare si 18 Minoritati. Minoritatea Aromana are recunoscuta numai limba nu si etnia … nu intram acum in detalii care e pricina acestei nerecunoasteri a macedonenilor, popor stravechi care pe vremea cand alte popoare moderne nici nu existau pe harta ori altele aveau dor cetati-stat, ei aveau un regat si un imperiu … popor mentionat in Biblie in nenumarate randuri, cu conducatori vrednici si vizionari.

In orice caz, daca Legea va fi asumata … pentru un egal tratament prevazut de Constitutie vor trebui elaborate manuale de Istorie si Georgrafie in toate cele 19 limbi si in fiecare scoala unde exista macar un elev … vor trebui asigurate macar doua cadre didactice capabile sa predea fiecare din cele doua materii in limba materna.

Cred ca la ora actuala, pregatita pentru aceasta noua realitate educationala este doar etnia Maghiara si probabil etnia Rroma.

Spre exemplu daca 100 de copii Armeni sunt raspanditi in 25 de scoli din Romania va fi obligatoriu pentru stat sa angajeze Profesori cunoscatori de Limba Armeana pentru Geografie si Istorie in 25 de scoli.

Pe masura ce alti cetateni straini, Chinezi, Somalezi, Irakieni, Vietnamezi, Kurzi, etc, vor obtine cetatenia romana statul va trebui sa asigure predarea in limba materna.

Plecand de la managementul pe care Ministerul trebuie sa il asigure printr-un departament specializat in coordonarea predarii in limbile materne, continuand cu elaborarea, redactarea si tiparirea manualelor, crearea de noi posturi, angajarea si salarizarea profesorilor de Istorie si Georgrafie … cel putin 2 in aproape 2/3 din localitatile din Romania [conform statisticilor privind comunitatile mixte din Romania] … toate acestea presupun costuri … si am vaga impresie ca nimeni nu s-a gandit de unde se vor lua bani pentru toate acestea. Asta pe de o parte, pe de alta parte se ridica problema daca va veni cineva sa se angajeze pe banii pe care ii ofera invatamantul de stat … ori poate onor Guvernul va decide ca pentru profesorii care predau in limbi materne, altele decat Romana, va plati un salariu rezonabil ca sa poata sa si implementeze legea.

Chiar daca e in maniera umoristica … as recomanda totusi un exemplu de calcul estimativ pentru o oarece investitie facuta de Draga Olteanu Matei aici.


1 comentariu la “Implicatii Financiare si de Resurse Umane daca Guvernul Boc isi Asuma Raspunderea pe Legea Educatiei”
 1. Ionut a spus:

  Foarte simpatica Draga Olteanu cu gaina…noroc ca romanii au o calitate unica-simtul umorului.

  Daca noua lege a educatiei va intra in vigoare, managerii scolilor se vor lovi de niste probleme cat se poate de concrete, pe care nici nu si le pot imagina in prezent.
  Maretia inaintasilor paleste neputincioasa in fata inovatiilor in materie de invatamant pe care le aduce actuala generatie de guvernanti.

  Valorile Scolii Ardelene sunt in disolutie; iata si dovada (tot in format umoristic) in linkul de mai jos

  http://www.youtube.com/watch?v=ZMcLY0vLYqo

Comentariul tau