Una din marile surprize ale zilei de 28 August 2009 este articolul Doamnei Lector Andreea Paul Vass, Consilier al Primului Ministru.

Articolul se numeste: „Poate fi amnistia fiscală o soluție și pentru România?” si spre surprinderea mea vine la sfarsitul unei saptamani aproape de groaza pentru contribuabilii din Romania, saptamana in care, dupa elaborarea unei metodologii  care prevede amenzi de pana la 5.000 de Lei in situatia in care nu platesti intocmai si la timp noile poveri fiscale impuse de Guvern [taximetristii sunt taxati retroactiv pe cinci ani si trebuie sa scoata din asfalt din iarba verde in jur de 10.000 Lei], oamenii s-au bulucit sa plateasca dari chiar in valoare de 1 Leu (costul formularisticii si al transportului fiind in medie de 14 de lei).

Tot in saptamana asta Domnul Prigoana tine deschisa discutia despre fiscalizarea colacului, lumanarii si ritualurilor credintei strabune (fiecare precum a mostenit si pastrat), ieri, Samabata, la ora de maxima audienta la emisiunea Domnului Iaru tunurile fiind atintite pe fiscalizarea donatiilor benevole pe care le fac credinciosii care vor sa contribuie la sustinerea salarizarii preotilor. In paranteza fiind zis, Domnul Prigoana n-a suflat nici un cuvant despre fiscalizarea donatiilor primite fie de PDL fie de alte partide de-a lungul vremii, si nici daca toate au fost inregistrate la casieria „partidului”.

Asadar, sa recapitulam:
1. Punem oamenii sa vina cu banu’n mana, sa piarda timp si sa cheltuiasca 10-14 lei ca sa plateasca 1 Leu.
2. Vrem sa fiscalizam colacu’ si lumanarea de la parastas
3. Fugarim pe ziaristi, actori si creatori pe la trei cozi pe luna, 12 luni pe an
4. Fiscalizam retroactiv pe taximetristi si le cerem instant sa plateasca aprox. 10.000 Lei la stat
INSA … INSA …
5. Prin condeiul Consilierului Premierului Romaniei, pe o platforma de mare audienta cum este Stardard.ro de la Money.ro, se arunca pe masa o noua perspectiva: Amnistia Fiscala a „banilor “murdari”, dar “nespălați”, care gonesc de teama fiscului și a justiției prin depozitele băncilor din străinătate sau prin centrele off-shore”, bani care, spune Doamna Andreea Paul Vass, „au reprezentat surse de capital pentru statele de origine în vremuri dificile, precum Italia sau Belgia”.

Deja nu mai inteleg. Fiscalizam parastasul Matusei Galushka, cu tevatura si costuri de „n” ori mai mari decat am putea obtine dar analizam perspectiva amnistierii banilor „murdari”??? !!!

Nu stiu ce ve iesi din analiza ideii lansate de Doamna Consilier al Primului Ministru. Poate amnistia fiscala pentru banii murdari se va dovedi fezabila, insa, in aceste conditii, fiscalizarea actuala, excesiva, a Persoanelor Fizice Autorizate, Autorilor si Creatorilor trebuie redimensionata si etic si banesc, inturcat aceste categorii nu au incercat niciodata sa ascunda castigurile in off-shore.

Ar mai fi de spus ca in tarile cu adevarat performante si dezvoltate fiscul nu se preocupa deloc de Intreprinderile Mici, de Persoanele Fizice Autorizate de micile afaceri de familie, intrucat profiturile lor oricum se regasesc in consum si in economiile depozitate la banci, asigurand in felul acesta lichiditatile din piata, si deasemena, nu sunt fiscalizate pentru ca e prea costisitor sa pui in spatele fiecarei Intreprinderi Individuale un agent fiscal, raportul beneficii/cost fiind unul negativ.


0 comentarii la “Perspectivele Politicilor Fiscale in Guvernarea Partidului Democrat Liberal”
Comentariul tau