Pentru cei care nu au auzit inca de numele ei as spune pe scurt ca este Marea Doamna a Dreptului Romanesc si a Stiintei Juridice autohtone. A debutat in domeniul Studiilor de Drept in 1959, pe cand avea 39 de ani cu o lucrare foarte indrazneata pentru vremea aceea, in care impostura si plagiatul chiar la nivelul tezelor de doctorat era in floare. Lucrarea se numeste: „Dreptul de inventator”.

In anii studentiei m-am aplecat saptamani in sir asupra lucrarilor ei, mai toate despre creatie si actul creator, despre proprietatea intelectuala, opera si creatia individuala, drepturile conexe acestora, despre inventii si inovatii, marci si alte lucruri rar discutate si oarecum inedite in comunism, cand conceptul general era ca totul devenea instant proprietatea intregului popor.

Imi amintesc din lecturile de atunci ca demersul Doamnei Yolanda Eminescu pornea, in ce priveste creatia, proprietatea intelectuala si dreptul de autor, de la un document foarte vechi: Conventia de la Berna, 1886, la care Romania era semnatara. Aceasta Conventie cu toate consecintele ei in materie de drept a fost respectata si de Regatul Romaniei si de Republica Populara Romana, si de Republica Socialista Romania si se cuvine a fi respectata si de Romania.

Poate ca in biblioteca fiecarui ministru ar trebui sa existe intreaga colectie de studii scrise de Yolanda Eminescu. In opinia mea chiar n-ar trebui sa fie niciunul pus in functie fara sa dea examen din dreptul proprietatii intelectuale si dreptul de autor, cu tot ce decurge din acestea: plata, mostenirea, fiscalizarea …

Unele tari au distinctii si ordine speciale (are si Romania dar …) pentru creatori, iar acestea odata conferite aduc si scutirea de impozite … caci precum bine stim, Uniunea Europeana se vrea o societate bazata pe cunoastere si creativitate.

Cum incurajeaza guvernul B Zero C … creativitatea? Ii trimite la trei cozi pe luna pe Radu Beligan, pe „Profesorul ABC” Maestrul Ion Lucian, cel care ne-a incantat copilaria … si daca ar fi trait Maestrul Chirnoaga si Sabin Balasa, si Grigorescu si Patrascu … si Creanga si toti vrednicii natiei cu tot neamul lor cel adormit …  si pe ei i-ar fi incolonat ca pe vite la Administratiile Financiare si la Casa de Pensii.

Yolanda Eminescu a murit in 1998, dupa ce a lasat o opera de prestigiu mondial in materie de drepturi de autor, pe care a si publicat-o in tratat, in 1995. Ma intreb ce-ar fi zis Ea cu privire la damblaua guvernamentala B Zero C.  Cum ar fi sunat un interviu cu Ea pe aceasta tema?

Sa-ti fie rusine „Draga Stolo” ca n-ai vrut sa fi Prim Ministru. Poate aveai mai mult bun simt.


0 comentarii la “Ce-ar zice Yolanda Eminescu?”
Comentariul tau