Adriean Videanu : „bărbatul aduce resursele, femeia pregăteşte hrana”

Abia acum intelegem despre ce fel de reforma se facea vorbire …

De aproape un an si ceva analistii politici, analistii economici, specialistii in strategii de dezvoltare tot deplang faptul ca guvernul, al carui nume de cod este B Zero C 4, inca nu a exprimat o viziune politica, obiective clare, o strategie coerenta. Se mai deplange si faptul ca a fost asa … un haos de masuri incat nimeni nu este in stare sa spuna: „asta este abordarea, asta este mentalitatea, asta este directia pe care actualul guvern o da tarii”.

Deodata insa … toata tara, inclusiv analistii politici, sociali si economici primesc un cadou. Simplu, sintetic, fara ocolisuri si pe deplin inteligibil. Ministrul Economiei, Domnul Adriean Videanu iese public si spune care este Viziunea Strategica a guvernului din care face parte, relevand directiile de dezvoltare conform carora actioneaza guvernul: „bărbatul aduce resursele, femeia pregăteşte hrana”.

Toata Media din Romania a catalogat declaratia Ministrului Economiei ca pe o sintagma ce tine de Comuna Primitiva.

Eu cred dimpotriva: Daca declaratia Domnului Ministru ar fi fost viziunea celor din Comuna Primitiva, nu s-ar fi depasit niciodata aceasta faza de dezvoltare sociala. Cu siguranta vietuitorii Comunei Primitive au avut alta viziune: CETATEA. S-au straduit mult sa treaca de la statutul de vietuitor in cadrul Comunei Primitive, la cel de Cetatean, adica membru al unei Cetati … si pentru asta au inceput sa genereze mecanismele necesare [educationale, culturale, decizionale, organizatorice, electorale, sociale, militare, economice] pentru a genera formele de convietuire pe care istoria le numeste CETATI.

Pentru ca cei din Comuna Primitiva au si reusit sa implementeze viziunea lor despre CETATE s-au numit CETATENI. Este un statut cu care si noi ne mandrim astazi (unii mai mult, altii mai putin, depinde din care CETATE face parte fiecare si … de firea si educatia fiecaruia).

Asadar, viziunea Ministrului Economiei nu are nimic in comun cu Viziunea celor din Comuna Primitiva. In cel mai rau caz este viziunea vietuitorilor dinainte de Comuna Primitiva. Mentalitatea revelata de subconstientul / constientul Ministrului Economiei este de fapt o „bucla” care se sudeaza inainte de Comuna Primitiva.

In fond nu este niciun bai. Libertatea de gandire, constiinta si religie este garantata de Constitutie fiecarui individ. Oricine isi poate asuma si poate  practica la nivel personal mentalitatea oricarei epoci, la alegere. Mai grav este ca Domnul Videanu este Ministrul Economiei in secolul XXI (21) adica in Mileniul III, intr-o tara Membra a Uniunii Europene, care, prin Tratatul de Aderare, impune pana si in proiectele de 2000 de Euro ale Organizatiilor Nonguvernamentale componenta transversala numita „EGALITATEA DE SANSE”, non-discriminarea pe baza de sex, non-discriminarea celor din rural fata de urban, non-discriminarea economica si asigurarea unui acces egal la resurse.

Invit pe aceasta cale toate asociatiile care au preocupari in domeniul Egalitatii de Sanse, Drepturile Omului si Anti-discriminare la o Dezbatere Publica cu privire la declaratiea, tot publica, facuta de Domnul Videanu.

Precizare catre Domnul Presedinte Traian Basescu si Partidul Democrat Liberal: Domnilor si Doamnelor, nu aceasta este Viziunea cu care ati castigat alegerile. Punct.

In acest context, Domnule Presedinte si Stimati membrii PDL aveti doua variante:
1. Iesiti public si dezavuati viziunea Domnului Ministru al Economiei, Adriean Videanu, prin urmare il si schimbati din functie;
2. Recunoasteti ca declaratia „bărbatul aduce resursele, femeia pregăteşte hrana” este si viziunea PDL, insa, in acest caz va retrageti de la guvernare si organizati alegeri anticipate.

Daca Domnul Videanu ramane in continuare Ministrul Economiei se pun trei intrebari:

1. Cine pregateste hrana barbatilor necasatoriti?

2. Cine aduce resurse femeilor necasatorite?

3. Ce se va intampla cu familiile monoparentale?

Sper totusi ca Societatea Civila va trece la actiune si ca vom reusi sa impunem o alta viziune cu privire la dezvoltarea Romaniei. De fapt asta este si singura noastra sansa de a contrazice etichetele puse poporului Roman de Horia Roman Patapievici in volumul „Politice”, publicat la Humanitas in 1996.


0 comentarii la “Viziunea Unui Ministru al Economiei dintr-o Tara Membra a Uniunii Europene”
Comentariul tau