Conferinta de presa tinuta ieri pe tema Raportului pe Justitie a gasit Presedintelui Basescu un nou rol … acela de luptator pentru imaginea tarii … desi nu are Studii de Public Relations la SNSPA. Spune Presedintele ca e datoria lui sa dezminta pe la cancelariile Europene ca Romania nu isi indeplineste obligatiile pe care le-a asumat prin Tratatul de Aderere. N-a sarit ca ars, … dar copt tot era. Ce este mai dramatic in toata faza asta cu conferinta de presa … de doi lei …  este faptul ca Domnul Presedinte Basescu isi INCHIPUIE ca Raportul e cel care infiereaza faptul ca Romania nu isi indeplinesce obligatiile, … ca ambasadele tarilor membre UE dorm pe aici si cand le intreaba guvernele si parlamentele lor cum merge Justitia in Romania  ei spun „pai nu stim … inca putin … sa asteptam Raportul”.  Domnule Presedinte, Raportul doar reflecta realitatile asa cum sunt ele percepute in diferite Cancelarii europene, si daca nici un membru din Comisia care a intocmit Raportul nu s-a opus sa se scrie negru pe alb ca „Romania nu isi respecta obligatiile asumate prin Tratatul de Aderare” inseamna ca toti cei 26 au aceasta certitudine ori macar … aceasta perceptie. Raportul e doar hartia care consemneaza concluziile pe care le-au tras de-a lungul timpului. Asa ca reactia la Raport este pe de o parte tardiva pe da alta parte o pierdere de timp si o provocare ce ar putea sa ii determine sa scoata pe masa dovezi concrete care sa sustina punctul de vedere exprimat in Raport.  Credeti ca Ambasadele si Cancelariile europene nu au pe masa cazurile Ignaccolo-Zenide – Franta, Pini – Italia, Hirschhorn – Franta, Rosengren – Suedia versus Romania? Sunt peste 700 de astfel de probe pe situl Curtii Europene a Drepturilor Omului (pentru cei interesati … motor de cautare HUDOC).

Daca Legea ANI s-a dovedit neconstitutionala, spune Presedintele Basescu, trebuie Schimbata Constitutia.  De multi ani Presedintele Basescu vorbeste de Reforma Statului, de Reforma X, Y, Z, iar acum … fleoshk … de Reforma Constitutiei. Ma intreb de ce nu vorbeste de Reforma Clasei Politice ??? De ce nu vorbeste de un Statut al Politicianului Roman ??? De ce nu propune o noua forma de alegere a Judecatorilor de la Curtea Constitutionala, eu as zice chiar prin vot direct facut de populatie, asa fel ca toate dependentele politice ale Judecatorilor de la Curtea Constitutionala sa fie anihilate. Si daca tot vorbim despre Reforma ce-ar fi ca doar Societatea Civila sa faca propuneri de pentru Constitutie.  Am avut oricum experienta a peste 45 de ani de Constitutie propusa de politicienii comunisti si 20 de ani de Constitutie propusa tot de politicieni. Poate ar fi cazul, Domnule Presedinte,  sa luam plasmuirea Constitutiei din mana politicienilor … ca tot sugerati ca o fac in asa fel incat sa fie in favoarea lor, de nu poate sa treaca ANI!

Ce-ar fi ca rolul Partidelor Politice sa fie rezumat doar la a fi scoli in care se invata Buna Guvernare??? si Partidele  doar un fel de atleti care concureaza sa ajunga la guvernare, fara cea mai mica posibilitate de a influenta regulile jocului.

Ma intreb daca Domnul Presedinte Basescu nu stie un lucru banal, care este vehiculat in toate cancelariile europene, si o expresie care se spune pe culoare la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Expresia de pe culoare cand apare un nou caz este: „CLONA ROMANEASCA” … cu alte cuvinte o alta magarie tipica a Justitiei din Romania. Lucrul atot stiut este ca bugetul si resursele publice ale Romaniei sunt spoliate de Hotarari Judecatoresti care continua de zeci de ani sa fie neconforme cu practica Curtii Europene … Romania platind despagubiri care adunate poate dau miliardul de euro.  Si ca desi are posibilitatea sa meaga in Actiune in Regres impotriva judecatorilor care continua sa dea sentinte impotriva jurisprudentei Curtii Europene, Ministerul Finantelor nu o face.  Plateste gras despagubirile si penalitatile, apoi se plange ca nu sunt bani de pensii, si se imprumuta pe pietele financiare externe ca sa dea niste amarate de pensii. Numai pe componenta despagubiri pentru stres in cauza  Doamna Ignaccolo-Zenide vs Statul Roman s-a pronuntat o hotarare de 100.000 de Franci Francezi in anul 2000.  Nu credeti ca ar fi cazul sa mai aiba si cetatenii Romani un cuvant de spus daca sunt dispusi sa plateasca pentru greselile de jurisprudenta a Judecatorilor. Eu unul nu mai sunt dispus si vreau ca Statul Roman sa faca Actiune in Regres.

Intrebare directa: Cand o sa cereti Domnule Presedinte ca Ministerul Finantelor sa faca Actiune in Regres impotriva Judecatorilor care dau sentinte pentru care noi toti platim zeci de ani? Si cand o sa suspendati pe acei judecatori care nu au minimul de profesionalism sa dea sentinte care nu se intorc impotriva STATLUI ???  Cand Domnule Presedinte? Cand o sa aveti o discutie cu Consiliul Superior al Magistraturii? Adevarata Dumneavoastra Misiune este SA FACETI IN ASA FEL, INCAT STATUL ROMAN SA NU FIE CONDAMNAT IN CURTI DE JUSTITIE INTERNATIONALE SI EUROPENE …  nu sa reactionati ca o domnisoara dupa ce Gigel a scris pe tabla ca nu mai e fata mare. In acest fel, nemaifiind in situatia de a plati despagubiri vom avea si un Buget mai putin spoliat.


1 comentariu la “Raportul pe Justitie, Lupta Presedintelui si Resursele Tarii”
  1. Antoniu a spus:

    Ce sa ne mai asteptam de la un marinar ju(de)cator?

Comentariul tau