Dinu Patriciu a venit ieri cu o noua solutie. Zic noua pentru Domnul Patriciu are si o solutie mai veche pentru Romania: „Fundatia Dinu Patriciu”. Solutia recenta e propunerea de amnistie fiscala, care ar putea determina pe cei care au bani depusi in Banci in afara Romaniei sa isi aduca averea in tara, solutie care nu este in nici un fel realista. Factorul principal pentru care aceasta propunere, chiar daca ar fi aplicata nu ar da roade,  este neincredrea in guvernare. In fond aceasta este si ratiunea pentru care oamenii de afaceri si chiar intreprinzatorii din clasa de mijloc au facut depozite in afara Romaniei: vectorul neincredere este mai presus de capacitatea de management a riscului.

Poate ca intreprinzatorii au multe lipsuri si carente, insa cu memoria stau destul de bine. Au trecut doar 18 ani de la Guvernarea Stolojan cand intreprinderile, societatile comerciale si populatia au fost obligatae sa schimbe valuta la un curs administrativ fixat de onor Guvernul Stolojan. Asta a intrat in istoria economiei romanesti sub numele aproape elegant de Nationalizarea Valutei. In fapt a fost un furt grosolan facut de „draga Stolo” (cum il alinta Presedintele Basescu) din munca celor ce pusesera ceva bani deoparte si din profitul intreprinderilor si societatilor comerciale care prinsesera putina viata si un pic de cheag. In plus toata lumea stie ca favoritul Presedintelui la scaunul de Premier a fost si probabil … undeva in „inima” Presedintelui … ramane Stolojan, ca doar are experienta in spolierea ecomiilor noastre.

Desi in 2008, intr-un interviu acordat lui Ovidiu Eftimie de la EVZ Stolojan declara ca „in situatia in care economia romanească ar intra in necaz, iar el va fi prim-ministru, nu va mai recurge la nationalizarea valutei (si se justifica pentru actul adminstrativ din prima guvernare zicand ca: „ am luat acea decizie pentru ca asa mi-au cerut reprezentanţii BNR” si adauga ca „acum există metode mult mai subtile şi perfide pentru a regla o economie“ nu cred ca ar mai fi cineva dispus sa il creada.

Nu stim la ce metode „subtile si perfide” pentru reglarea economiei se referea fostul nominalizat la fotoliul de Premier al Romaniei … ca nu iese cu ele la interval ca sa scape tara din necaz, dar stim vorba romanesca „INCREDEREA SE PIERDE O SINGURA DATA”.

Asadar, stimate Domnule Patriciu solutia noua nu sta in picioare din cauza unui vector simplu, dar clar, care face parte din etosul ultimilor 20 de ani … hai sa zicem … 50 de ani: NEINCREDEREA.

Sfatul meu e sa ramaneti la solutia veche cu care aveti sansa sa faceti pentru Romania ce au facut Fundatiile Soros, Marshall, Charles Mott, etc., pentru multe tari din lumea intreaga. Dezvoltati planul strategic al activitatilor de societate civila prin Fundatia pe care o aveti si care deja face lucruri minunate, ca in urmatorii ani numai societatea civila va reusi sa recalibreze echilibrele si politicile de dezvoltare sociala si economica in Romania.


2 comentarii la “Solutiile Dinu Patriciu: cea veche are toate sansele, cea noua nici o sansa!”
  1. Emilia a spus:

    Aveti dreptate, solutia e cea oferita de fundatie dar e a la longue si parca am vrea sa mai traim si noi vremuri mai bune ACUM.Se pare ca ramanem numai cu dorinta.

  2. Paun Cristian a spus:

    Acuma nu cred ca putem sa dam sfaturi omului ce sa faca cu banii sai. Chiar daca initial au fost ai nostri.

Comentariul tau