Aceasta este afirmatia lui Daniel Shapiro, Fondator si Director la Harvard International Negotiation Program. Shapiro invita pe liderii lumii sa reflecteze si sa isi imagineze ce ar fi insemnat 12 trilioane de Dolari USD investiti in dezvoltarea Orientului Mojlociu si nu in rezolvarea conflictelor.

Problema este in primul rand data de faptul ca in materie de conflcit (ca de altfel in multe alte probleme) suntm reactivi si nu preventivi. Ca lumea nu are o cultura a preventiei si institutii specializate pe preventia conflcitelor, Shapiro subliniind ca nu se refera doar la conflcitele militare ori la cele politice intre state ci la conflicte in general, inclusiv la cele sociale.

Daniel Shapiro are si o propunere concreta: Noi modele si noi mecanisme de abordare a conflctului, in special prin introducerea in curricula scolara de lectii privind prevenirea conflcitelor, negocierea si  rezolutia conflictelor.

Pregatirea noilor generatii pentru actiuni de prevenire a conflcitului trebuie sa inlocuiasca practica de a  trata dupa ce conflictul a escaladat. Acest nou model de abordare ar lasa considerabile resurse pentru dezvoltare economica si social.

Gasiti aici declaratia lui Daniel Shapiro

Mihail Brinzea,

Membru Fondator

Colegiul Mediatorilor


3 comentarii la “Costul Conflictelor in Ultimii 20 de ani: 12 Triloane Dolari USD doar pentru Orientul Mijlociu!”
 1. Peter Quinn a spus:

  Hi. I am a long time reader. I wanted to say that I like your blog and the layout.

  Peter Quinn

 2. Perparim Demi a spus:

  Domeniul este foarte vast, se poate aplica ca concept si la viata de zi cu zi. Fiecare are momente in care intra in conflict cu prieteni, cu colegi, cu anturajur etc. Prevenirea conflictelor si rezolvarea momentelor de criza este un principiu important si foarte util, este un mod de abordare si de gandire care trebuie adoptat, este viitorul in relatii si in politica. Sunt la ora actuala destui tehnici si instrumente de comunicare care merita studiate si insusite. Pentru noi balcanicii, care suntem incurcati cu „capra vecinului”, merita sa incepem sa privim lucrurile din prisma principiilor „win win” si „move forward together”. Adoptand acest mod de gandire putem preveni conflicte generate artificial in viata noastra personala sau sociala.

 3. mary a spus:

  Ideea de evitare a conflictelor este geniala, dar nu merge si nu se aplica intodeauna. De aceea iti recomand sa asculti si sa vezi speech-ul lui Obama sustinut cu prilejul decernarii Nobel Prize of Peace> Este o lectie interesanta.

  De altfel, sustin si eu, alaturi de tine si ceilalti sustinatori ai tai, ca, daca este posibil, conflictele ar fi bine sa fie prevenite. Nu este mai putin adevarat ca acum ne indreptam spre o noua modalitate de abordare a conflictelor si aceste abordari ne vin tot din USA.

  In rest sa auzim numai de bine.

Comentariul tau