Scrisoarea o gasiti publicata pe realitatea.net

Cititi-o, va rog!

http://www.realitatea.net/psihologul-daniel-david-avertizeaza-politicienii–%E2%80%9Enu-duceti-sarlatania-la-varf_696521.html

Consuna fain cu articolul pe care l-am publicat acum cateva zile pe acest blog insa aduce in plus o viziune riguroasa plina de sens la care eu vreau sa adaug doar un cuvant de multumire si o precizare:

Stimate Domnule Profesor,
Si stilul si exceptionala calitate a continutului Scrisorii catre Babilonieni ma bucura. Va felicit si admir faptul ca pana la urma cineva a luat „valul” de pe aburii subiectului „atac parapsihologic”.

Am o singura nuanta pe care doresc sa o exprim sub forma de comentariu cu privire la indemnul „nu duceti sarlatania la varf”, indemn facut de Dumneavoastra. Ce se intampla acum nu este o ducere a sarlataniei la varf, ci o prabusire a pretinselor varfuri la sarlatanie. Daca personajele destinatare ale Scrisorii catre Babilonieni ar fi fost varfuri ar fi avut alte filtre cognitive (precum bine ziceti) si discutia asta nu ar fi fost nici macar un gand trecator, o angoasa de insomnie ori ceva de felul acesta.

Asadar, in opinia mea avem spectacolul unor pretinse varfuri [un fel de proiectii, holograma de varfuri] care prabusite in propriul haos de identitate mentala se inspaimanta reciproc cu sarlatanisme. Ca sa poti duce sarlatania la varf trebuie sa fi tu insuti acolo sau macar sa ai puterea de a fi la varf.

Aliniera cu sarlatania inseamna de fapt prabusire abisala nu inaltare la varf.


4 comentarii la “Profesorul Daniel David pune punctul pe „i” intr-o exceptionala Scrisoare Catre Babilonieni”
 1. Perparim Demi a spus:

  In societatea pe care traim, omul capabil,inteligent, creator, bine educat, altruist, nu ajunge niciodata la virf in viata, probabil post mortem, daca lasa ceva in urma. Omul zilei, bine mediatizat, este mediocrul, fara scrupuli, camaleonul politic cu limbaj banal, are toate sansele daca apuca sa profite de conjunctura.
  Uneori sarlatanismul este profitabil si se poarta, cind devine util. Este un fel de pragmatism fara coloana si principii, bine definit de mari clasici ca Molier, Zola si Balzac.
  Vedeti ca timpul trece, multe lucruri se schimba, dar anumite aspecte a omului raman acelasi, de aceea mi se pare normal ca Caragiale este atat de actual si n-a pierdut nimic din farmecul lui.

 2. Babilon a spus:

  Pe taraf tv era o statistica: 49% Florin Salam si 51% Nicolae Guta. Presupun ca cei care asculta manele stiu sa faca o diferenta clara intre unul si altul. Asadar, indiferent de asocierile facute de mass media intre psihologie si parapsihologie, orice roman stie sa FACA diferenta intre un psiholog si nonpsiholog. Deci, orice roman poate sa faca o diferenta intre preot, psiholog, parapsiholog, vanzator de cd-uri de manele si/sau medic. Nu era cazul (dupa cum s-a discutat pe acest forum!) de atata scandal inutil si de prost gust, cand Prof. univ. dr. Mihai ANITEI a facut odata precizarea in Colegiul psihologilor in data de 20.01.2010.

 3. oana a spus:

  Vad ca „Babilon” intra pe toate sit-urile cu mesajul ca Anitei a spus ceva si nu mai era nevoie de mesajul profesorului David. Pai cine l-a luat in seama pe domnul Anitei? El este ales administrativ in grupul psihologilor. Valoarea si autoritatea profesionala in domeniul psihologiei romanesti sunt date de prosesorul David. El este cel mai citat psiholog roman in strainatate si ne reprezinta in European Science Foundation (pe socio-umane); nu mai spun ca este presedintele Comisiei Nationale de Psihoterapie din Romania. Despre ce vorbim de fapt „Babilon”? Frustrari sau realitate?

 4. Oana-DD a spus:

  Dupa un studiu al Consiliul National al Audiovizualului care a facut publice rezultatele studiilor: „Cercetare privind analiza comportamentului de consum pe programe audiovizuale” din 2005, primele doua locuri ale topurilor intocmite de copii si adulti sunt ocupate de Nicolae Guta si Adi de Vito (Copilul Minune). In urma studiului a reiesit ca: superlativele („ce valoare am”!, “el este cel mai”! precum si alte exprimari penibile) fac din manelisti un top al starurilor care se intrec in a exprima un superlativ exacerbat si cu totul deplasat. Asadar, megasuperlativul Ovidiu de Cluj, depaseste orice limita rationala, de bun simt si modestie.

Comentariul tau