Sambata: Orele 15 si ….

Discutie la Radio Realitatea FM cu Domnul Senator Bolcas, Domnul Senator Ghise, si doi jurmnalisti de marca.

Subiectul major: Crimele … niste oamenii saraci ingropati de vii in Comuna Magura. La un moment dat in discutie vine si faptul ca multi infractori si multe tipuri de criminalitate scapa din cauza unor vicii de procedura. Exemplul pe care il iau in discutie invitatii este nu prea recent si putea fi rezolvat intre timp … batranii din Bucuresti ramasi fara locuinte, jefuiti de functionari de la Primarie. Spun invitatii ca nu s-a mai auzit nimic despre asta si probabil functionarii publici care au furat din condei nici nu vor fi condamnati vreodata caci se vor gasi … vicii de procedura … fie din incompetenta, neglijenta functionarilor din aparatul de justitie fie vicii platite (zic invitatii) facute de functionari corupti.

Lucuruile astea au trecut de multe ori pe langa mine … si cred ca si pe langa voi (cititorii mei). Am auzit de atatea ori ca X si Y n-au putut fi condamnati ori au fost eliberati din cauza viciilor de procedura …

De data asta insa s-a produs in mine un click: Ma intreb, va intreb si pe voi si intreb in general cetatenii onesti si autoritatile: De ce viciile de procedura sunt intotdeauna in favoarea criminalilor?

Oare nu am putea genera o legislatie in care viciul de procedura sa fie in favoarea vicitmei?

Va invit sa ne gandim impreuna si sa incercam sa schimbam legea actuala.

Si am putea incepe cu cei care „au la indemana, in mana” viciul de procedura … pe un model care se practica deja … acela al decontarii cheltuielolor in proiecte finantate din fonduri europene … adica daca nu ai respectat procedurile de achizitii, management, principiile de non-discriminare, etc., nu poti sa iti decontezi activitatea, nu ti se face plata.

Asadar, … primo … criminalistii, procurorii, judecatorii, grefierii care nu au respectat procedurile sa nu primeasca plata.

Secundo … sa initiem construirea unei justitii PRO VICTIMA, si o Noua Ordine a Dreptului pentru o Justitie Transformativa in care viciul de procedura sa fie favorabil victimei si sa apucam vremuri in care calcatorii de lege, criminalii sa se roage de procurori, judecatori si grefieri sa respecte procedurile iar avocatii inculpatilor sa plateasca bani grei ca toate procedurile sa fie respectate … si nu invers … in asa fel incat clientii lor sa aiba parte de un proces echitabil si eventual sa fie achitati daca sunt nevinovati si sa nu aiba parte de o condamnare din cauza viciilor de procedura.

Sa „palnga” avocatul si toate rudele la usa responsabililor: Fa Dom’ Procuror procedura corect ca mi-l condamna pa dageaba.

Cu alte cuvinte, mai direct spus, pastrand intacta prezumtia de nevinovatie, macar in cazurile in care faptuitorul este cunoscut si nu exista nici dubiu asupra identitatii lui, macar in aceste cazuri orice viciu de procedura sa fie in favoarea victimei nu in favoarea faptuitorului.

Toate aceste ganduri mi-au venit pentru ca nu imi place sa vad Senatori Romani plangand la televizor ca Justitia in Romania este deficitara din cauza „viciilor de procedura si a incompetentei unor functionari”.

Astept sa vad ce ziceti.


1 comentariu la “Incompetenta in Actul de Justite si Posibile Solutii pentru Reformarea Impactului Viciilor de Procedura”
 1. Perparim Demi a spus:

  Intrebarile care imi vin in minte sunt : (in paranteze un posibil raspuns)
  1. Cine are mai multe sanse sa influenteze legea si sa produca viciile de procedura, victima sau faptuitorul? (depinde de faptuitor).
  2. De ce cind un bogatas da statul in judecata, preponderent gastiga bogatasul, si invers la un conflict intre stat si un muritor de rind, sigur castiga statul? (mentalitatea mostenita – statul are toate drepturile, sau numai indivizii incalca legea nu si statul,…)
  3. De ce se modifica legile prea des, nu se poate o data si bine? (care este smecheria, zic unii din sus, noi muncim de pomana?)
  „Ca orice om care stie ce vrea, legiuitorul cind redacteaza un proiect de lege sau cind voteaza are o scara de prioritate. In primul rind se gandeste la el, dupa aceea la anturajul lui,…, la sfarsit si la popor. Bine, cind argumenteaza expune prioritatea invers sau pune numai poporul in fata.”

Comentariul tau