Parca in ciuda articolelor mele din ultimile luni, publicate pe acest blog, despre creativitate, despre nevoia de a orienta societatea spre creativitate, despre o economie bazata pe vectorii creativitatii, despre procese de invatamant in care sa fie promovata creativitatea, in ciuda acestor articole spuneam, guvernantilor le-a trecut prin cap ideea sa „amendeze” creativitatea cu 31.3 procente.

Sunt sigur ca nu eu le-am dat ideea ca nimeni din vreun guvern nu a intrat vreodata pe blogul meu. Asa ca nu ma acuzati.

Nu stiu cum le-a venit ideea, insa imi dau seama de consecinte. Si eu si multi alti scriitori si implementatori de proiecte [nu conteaza daca din finantari europene ori din alte surse] cand am conceput bugetele pentru programele de formare la toate trainingurile, studiile si cercetarile pe care l-am preconizat am bugetat designul, studiul si raportul de cercetare in mod normal ca drept de autor, ca nu iti da nimeni un design de training ori un alt produs intelectual cu titlul de serviciu si fara sa ii recunosti dreptul de autor pe un contract specific, adica pe un contract de drepturi de autor.

Trebuie sa recunosc ca preventiv, la preturile care se practica pe piata am adaugat un 5 % pentru o eventuala inflatie, o crestere reala a pretului pietei la drepturile de autor … etc. Insa nu m-am gandit niciodata ca o sa se puna CAS pe drepturi de autor cu atat mai mult cu cat majoritatea celor ce fac o astfel de munca de creatie au un job stabil si platesc oricum CAS.

Am avut grija sa pun in buget 16% = impozitul pe profit. Insa nici in visele cele mai urata nu m-am gandit vreodata ca peste ce am bugetat eu o sa mai am nevoie de inca … 31.3 %. La un buget de 300.000 Euro pentru studii, rapoarte de cecetare si analize de situatii + programe de training [iau un exemplu mediu] mai ai nevoie de inca …. 93.000 Euro.

Intrebarea majora este: Ce se va intampla cu proiectele aprobate al caror bugete au fost concepute fara acest 31 % ??? Hai sa zicem ca autorul [care trebuie sa plateasca 10.5 % ] o sa se multumeasca cu mai putin … dar implementatorul proiectului, alias angajatorul care trebuie sa plateasca 20.8 % ??? …. de unde sa ia el 62.000 Euro ca sa ii transfere la stat? Sa ii aduca de acasa?

Daca stau si ma gandesc bine aproape orice proiect deja aprobat si finantat din fonduri europene are o componenta de studii, analize, rapoarte si formare. Ce se va intampla cu aceste proiecte? Eu unul as refuza sa merg mai departe cu implementarea daca B0C insista cu pretioasa lui gandire economico-fiscal-financiara !!!

Ce ma dezgusta tare de tot este faptul ca guvernantilor nu le tace gura vorbind despre fonduri europene cand de fapt se dovedeste ca atucni cand trebuie sa ia o decizie se vede de la o POSHTA ca n-au habar de finantari din bani europeni.


1 comentariu la “Taxa pe Creativitate si Drepturi de Autor”
  1. melaniacoman a spus:

    Chiar asa, pe unde or fi calculele faimosului risc calculat?

    Mai ales in ce priveste POSDRU, devine imposibil sa pui de un buget care sa se pupe cu realitatea.

    Si pe unde or fi calculele pe care si le fac oamenii astia cand vorbesc despre prefinantari, despre co-finantari si despre alte balarii similare?

    Eu sincer nu stiu ce sa zic – Kazakhstanul imi suna din ce in ce mai bine…

Comentariul tau