Ora 10:40, Vineri 8 Ianuarie

Dezbatere interesanta pe Realitatea.  La un moment dat discutia ajunge in punctul in care se pune problema deservirii economiei de catre educatie. Invitatii spun lucruri interesante. Aud cu urechile mele urmatoarea fraza: „Pentru a avea locuri de munca pentru cei care acum sunt in scoala trebuie sa cream acea economie care sa ii primeasca”. Raman masca ! Invitatul chiar nu realizeaza ca economia creata pana acum in Romania nu mai are sub nici o forma capacitatea de a renaste si ca singura sansa este ca cei care acum sunt pe bancile scolii sa vina si sa reformateze hardul economiei din Romania?  Ca diferenta intre economia romaneasca si cea europeana esta ca intre COBOL si C++? Ca nu trebuie sa mai pierdem timpul sa resuscitam tipul de economie pe care il avem acum, o economie oligarhica si clientelara unde orice tip de performanta si orice idee novatoare, daca nu poate fi insusita [citeste furata] este respinsa din capul locului numai pentru ca mai vechii oligarhi instapaniti simt ca nu pot face fata concurentei ori pierd afacerea din mana?

Cu o ECONOMIE DE INTERMEDIARI si de 100% CREDITATI BANCAR, cu alte cuvine cu o economie de carton care creeaza o piata a muncii fatzuita pe vanzari si asamblari, pe caraushie si mutari marunte a marfurilor de colo-colo, Romania nu va putea iesi din criza profunda spre care se indreapta decat prin dezvoltarea in sistemele de invatamant a unei culturi a creativitatii si inovatiei pe care studentii si scolarii de azi sa o aplice in viata, in economie si in viitoarele sistemele sociale reinoite.

Poate cineva vrea un semn si se intreaba cum vom recunoaste ca Noua Economie incepe sa intre pe usa Romaniei? Un prim semn, intre multe altele, va fi cumpararea de actiuni de catre majoritatea populatiei adica finantarea afacerilor pe baza increderii in managementul preformant si pe baza simtului economic al societatii care are o mai realista perceptie a nevoilor din piata. De fapt modelul de creditare „iti dau daca reusesti sa atragi pe bursa 50 % din bani de care ai nevoie pentru o afacere” va fi in curand din ce in ce mai practicat de banci, intrucat acest model testeaza nu numai nevoia si perceptia societatii ci si gradul de incredere al pietei in viitoarea afacere.

Cand la Bursa vor da comenzi de cumparare de actiuni macar 1.000.000 de cetateni [aprox 25% din forta de munca activa din Romania] care vor prefera sa economiseasca investind, chiar sume mici, nu tinand banii pe card de debit, cand omul de rand in loc sa cumpere anual 50-100 de bilete la Loto va cumpara tot atatea actiuni de 4 Lei fiecare la Bursa, abia atunci vom fi pe drumul cel bun.

Asadar, intai de toate avem nevoie de educatie orientata catre inovatie si creativitate ca sa putem raspunde adecvat celor doua imperative de reformatare a economiei:

1. trecerea de la economia de intermediari la economia novatoare

2. trecerea de la actori economici creditati [ adesea 100% doar de banci si tot adesea insolvabili ] la antreprenori care au capacitatea de a atrage resurse de finantare din piata bursiera

Mihail Brinzea


0 comentarii la “Relatia Economie – Invatamant si Imperativele Reformatarii Economiei”
Comentariul tau