Stau de vorba cu Presedintele IRT, Domnul Ion Georgescu. Interviul acesta e determinat de stirea proaspata cu privire la un proiect de Formare pentru întărirea capacităţii de monitorizare şi participare la procesul decizional pe care IRT il derulaza pana in Decembrie 2010.

Mihail Brinzea: Domnule Georgescu, sunteti cunoscut in lumea non-guvernamentala ca un vizionar. Cum a venit ideea unui proiect care priveste capacitatea de participare la procesul decizional? Ce v-a determinat sa veniti cu aceasta propunere?

Ion Georgescu: Ideea acestui proiect a venit destul de natural din activitatile deja desfasurate de IRT in domeniul formarii pentru o mai mare transparenta. Proiectul „De la informatie la parteneriat” urmareste sa contribuie la formarea celor mai importanti actori ai transparentei institutionale: utilizatorii legilor privind accesul la informatii si transparenta decizionala. De multi ani, atat entitati statale (Agentia pentru Strategii Guvernamentale, Institutul National de Administratie) cat si organizatii neguvernamentale au derulat numeroase traininguri pentru cei din administratia publica, responsabili de aplicare legilor transparentei. S-a facut destul de putin insa pentru cei care au interesul sa utilizeze legea. Am simtit de mult timp aceasta nevoie si, cand am vazut oportunitatea cofinantarii proiectului prin Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), am redactat acest proiect. Acest proiect imbina o tema pe care IRT a lucrat mult, cu o metodologie noua, moderna, noua chiar si pentru noi – e-learning-ul.

Mihail Brinzea: N-am sa va intreb care sunt obiectivele … pe acestea le poate citi pe site oricine … dar vreau sa dezvaluiti pentru cititorii blogului meu ce urmariti in fond cu proiectul acesta? Ce schimbare vreti sa faceti si de ce ar fi nevoie de o astfel de schimbare?

Ion Georgescu: Schimbarea profunda pe care ne propunem sa o promovam este mai degraba una de atitudine – urmarim ca participantii la cursurile noastre sa inteleaga ca se pot influenta legal politicile publice. Se spune ca lucrurile si oamenii nu se schimba – ne schimbam noi pozitia sau atitudinea fata de ei. Din aceasta perspectiva, propunem participantilor ideea ca „se poate”. Apoi oferim instrumentele prin care sa poata efectiv urmari obiectivele organizatiilor din care fac parte.

Mihail Brinzea: IRT deruleaza acest proiect, se alege in piata non-guvernamentalelor cu un plus la faima pe care o are deja, mai acopera ceva salarii si costuri administrative … cu ce se pot alege cei care ar dori sa participe la acest proiect … cu ce s-ar putea alege cititorii mei daca vor marsha la invitatia voastra de a fi participanti activi alaturi de voi?

Ion Georgescu: Dincolo de acea alta perspectiva fata de decidentul public despre care am vorbit ceva mai devreme, participantii la cursuri vor obtine instrumentele prin care sa poata urmari interesele organizatiei in relatia cu autoritatile si institutiile publice. Vor putea reprezenta mai bine organizatia neguvernamentala, sindicatul sau organizatia patronala in care activeaza. In plus, participantii la cursurile in sala vor beneficia si de un certificat de absolvire recunoscut de Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii.

Mihail Brinzea: Concret, care sunt programele de formare la care ne-am putea inscrie si ce criterii trebuie sa indeplineasca potentialii participanti pentru a fi acceptati in program?

Ion Georgescu: Cei interesati si care fac parte din grupul tinta (ONG si parteneri sociali) pot participa atat la un program de formare online, fara limita de numar de participanti, cat si la un curs in sala, unde participarea este limitata la 120 de persoane, cate 15 pe regiune. Detalii despre cursuri veti putea gasi incepand cu luna ianuarie pe site-ul proiectului, www.transparenta.info.

Mihail Brinzea: Multumim mult pentru amabilitatea de a raspunde intrebarilor si succes!


0 comentarii la “Legile Transparentei: Prin Institutul Roman de Training, de la Institutii la Cetateni”
Comentariul tau