Toate televiziunile si radiourile cheama experti si sociologi …dau telefoane pentru explicatii la Institutele de Sondare si cauta explicatii pentru diferentele semnificative …totusi in marja de eroare.

Cei care nu stiu cum se face un exit pool au impresia ca Instiutele de sondare ar incerca o manipulare … doua … pana la numaratoarea exacta. Acuzatia e total nefondata.

Un exit pool se face numai si numai pe baza declaratiei persoanei intervievate dupa iesirea de la vot. Iar in Romania obiceiul de a face una si a spune alta, de a declara exact pe dos … e oarecum frecvent … nu de mare anvergura dar uite … acolo trei – patru procente din populatie tot au acest reflex.

Probabil unora le-a fost rusine sa spuna adevarul: „am votat pe cutare”. Sunt multi Romani carora le e rusine sa spuna ca sunt Romani. Am intalnit multi de felul acesta in timpul studiilor in strainatate … in deplasarile la conferinte … uneori, daca era clar ca au pasaport Romanesc se lipeau instant de o minoritate cu fraze de genul „de origine suntem familie de greci … ori de evrei” … un fel de incercare de „imbunatatire” a imaginii personale, cel mai adesea esuata, caci nu-i credea nimeni. Reflexul acesta se extinde uneori si la chestiuni cotidiene … sunt multi cetateni si cetatene carora le este jena sa iasa cu sotul ori sotia la petrecerile de firma … ori le e rusine ca au un copil cu probleme si il tin in afara sferei sociale pentru tot restul vietii.  Unora le este jena sa declare averea (chiar daca legea o cere expres, oficial, pentru anumite functii)  … ori ca e prea mica … ori ca e prea mare :)).

Eu cred ca nici declaratia de le exit pool nu scapa acestui reflex de a face una si a spune alta, de a declara ca sustii pe X cand tu de fapt sustii pe Y.  Poate ca unele partide au si folosit tehnologia asta, ca sa adoarma ori macar sa domoleasca mobilizarea adversarului chiar pe ultima suta de minute ??? !!! N-ar fi imposibil.

Un institut de sondare ia declaratiile drept oneste si realiste. Poate in viitor ar trebui sa dezvolte un algoritm de precizie in care sa configureze un 3.5 – 4 % intervievati care declara exact invers de cum au votat.

Dupa mine asta e singura explicatie pentru diferenta evidenta intre rezultatele exit pool si numaratoare.


1 comentariu la “Estimarile exit pool si realitatea dupa numararea voturilor”
  1. Gianni a spus:

    Să minţi?!…hmm!…unde te creyi fratele meu? în România? aoleu!…chiar acolo suntem acum…noi…şi o să tot mai fim! nu că ne dorim să fim altundeva, dar eu stau aici,trăiesc realităţile de aici, votez pt. ceva de aici, în stilul nostru neaoş, semnalizez stânga şi fac dreapta(sic), urmând modelul celor pe care îi votez! Chiar pot să jur cu mâna pe Biblie că am votat pe X, când ce am introdus în urnă are ştampila pe y! ce, are vreo importanţă?…mai are vreo importanţă?…dacă accept să mă prostituez politic, social, electoral,etc., contra cost, nu de drag, trebuie să mai şi recunosc asta?! ce treabă ai TU cu asta? Ai avut treabă cu ce voi face şi când mă scol şi nu am încotro s-o iau?…sau când eu cred în Ceva şi tu cel cu sondaje şi exitpool-ul şi comentariile tale libere şi liberale şi.. libertine mi-ai făcut terci tot ce am crezut şi mi-am pus speranţele în asta? păi, de ce eu ţi-aş spune ce am făcut acolo unde am putut fii singur şi puternic măcar pt. o clipă! Am jucat un shooter real cu un singur cartuş, iar acum (e un joc multiplayer) aştept să văd dacă glonţul meu şi-a atins ţinta! mai ales că unu zice că deja m-a ciuruit! deşi zicea că are o alianţă cu mine! că sunt adevărata lui majoritate! păi…, nu mai ştiu ce să zic…sau mai bine zis de ce să mai zic?! dacă n-aş fii murit demult aş spune că mi-e iar frică! atunci mi-era frică de moarte, acum mi-e frică de viaţă-de!… sunt deja mort!De ce să mai trăiesc aşa? Tot aşa?…Mai ales că eu trag în unul şi cade altul.(titanic vals!)

Comentariul tau